Kategóriák


Milyen kerti tó?

Aki kerti tó építése mellett dönt, rögtön ott találja magát a kérdéssel: Mekkora és milyen legyen az a kerti tó? Legyenek benne halak, dimbes-dombos partvonalat készítsünk neki, legyen egy hozzá való kis csobogó, hangulatvilágítást is építsünk ki köré...? A kerti tó kivitelezési lehetőségeit a rendelkezésre álló hely és a területi adottságok is befolyásolják.

Kerti tó

 

Kerti tavak tervezése és kivitelezése.

A Kertvarázs kertészet szolgáltatásai között természetesen kerti tavak tervezése és kivitelezése is szerepel, valamint kínálatunkban megtalálhatók a tavak ápolásához és dekorálásához szükséges termékek is.

 

A kerti tavak gyönyörű ékei lehetnek a családi házak kertjeinek – vagy épp sok problémát és bosszúságot okozó szégyenfoltok, ha nem megfelelő a tervezés és a kivitelezés, s emiatt a telepített növények és állatok elpusztulnak, a víz pedig zavarossá, mocsarassá válik vagy beszivárog a talajba...

 

Aki saját maga szeretné kerti tavát kialakítani, annak célszerű tisztában lennie néhány alapvető szabállyal: a megfelelő aljzat (szigetelés, fóliázás) elkészítésének menetével, a telepíteni kívánt élőlények igényeivel és a terület adottságaival (napos, árnyékos, lejtős, kavicsos, stb.).

 

Kerti tavak kivitelezése házilag

 

A kisebb méretű (2m×2m) kerti tavak megépítése két nap alatt kivitelezhető. Ehhez „mindössze” néhány lépést kell elvégezni a megfelelő sorrendben:

 

  1.  Határozza meg a kerti tó leendő helyét, méretét és formáját. (Lehetőleg ne közvetlenül fa alá kerüljön, mert egyrészt a gyökerek idővel kikezdhetik a fóliát, másrészt a fáról rengeteg levél és más szennyeződés potyog a vízbe).
  2. Ássa ki a kerti tó alapját, majd távolítsa el a köveket, kavicsokat belőle. Tömörítse a gödör alját és oldalait, simítsa el és döngölje keményre a földet.
  3. Helyezzen geotextíliát a kiásott mederbe, amely megvédi a tófóliát az éles kövektől, gyökerektől.
  4. Terítse bele óvatosan a tófóliát a gödörbe, igazítsa el minden oldalon, és rögzítse stabilan (pl. sziklákkal), hogy a víz súlya alatt se csúszkáljon majd.
  5. Következő feladat a kerti tó vízzel történő feltöltése, amelyet két lépésben érdemes végezni. Először csak a tó feléig engedje a vizet, hogy le tudja ellenőrizni a fólia rögzítését, és korrigálni, ahol szükséges. Ha minden stimmel, engedje fel teljesen a tavat.
  6. Telepítse a vízparti növényeket a kerti tó köré.

 

Néhány napot várjon, mielőtt a vízbe szánt növényeket is telepíti, illetve halakat enged az új kerti tóba! Ezalatt kiderül, hogy nincs-e szivárgás, illetve a víz hőmérséklete is kellően felmelegszik.

 

A kerti tavak felvirágoztatása


Felvirágoztatná, megszépítené kertjét? A kerti tavak a gondozott kertek leglátványosabb, legesztétikusabb elemei közé tartoznak. Mi segítséget nyújtunk Önnek, hogy minél pazarabb, színpompásabb és fényűzőbb kertet hozzon létre!  Ha úgy gondolja, hogy kertjében egy kerti tóra van már csak szükség a teljességhez, ezt a kívánságát is megvalósítjuk!

 

Vagy ha már kerti tó van ugyan, de nem tudja, milyen növényekkel élénkíthetné fel, adunk néhány tippet!

 

Kerti tavak díszítéséhez szükséges növények:

 

  • A kerti tavak partjára, sekélyebb részekre a legalkalmasabb növények a virágkáka, vízi menta és mocsári gólyahír.
  • A kerti tavak közepére, ahol mélyebb a víz, ajánlott növények a borzhínár vagy tavirózsák.
  • A víz tetejére, felszínére a vízi jácintot ajánljuk
  • A kerti tó közelébe pedig érdemes tóparti virágokat ültetni, melyek színeikkel, formáikkal még pompásabbá varázsolják a kerti tavunk környezetét, kiemelik, és felhívják rá a figyelmet.

 

A fenti tippek segítségével könnyedén és látványosan megújíthatók a kertek, felpezsdíthetők a kerti tavak, de ha szakértő kezekre szeretné bízni a munkát, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk!

 

Hogyan virágoztassuk fel kerti tavunkat?

Kerti tavak téliesítése


Amennyiben a kerti tó nem elég mély (min. 1m), a halakat helyezze át belőle akváriumba a téli időszakra. Célszerű a vízforgató és egyéb technikai eszközöket is kiszedni, megtisztítani és elrakni tavaszig. Ezután fedje le takarófóliával a vizet (hóeséskor vigyázzon, hogy a hó súlya ne húzza le a tófenékre), így megelőzhető a felszín teljes befagyása és a víz szennyeződése.

 

Ha a kerti tó mélysége megfelelő és gondoskodik az összefüggő fagyréteg kialakulásának megakadályozásáról (pl. hungarocell lapokat dob a vízfelszínre vagy fűti a vizet), illetve a halak oxigénellátásáról (pl. mechanikus vagy elektromos befagyásgátló alkalmazásával), akkor a halak áttelelhetnek. Mechanikus befagyásgátló alkalmazása esetén várjuk meg, amíg a tavunkon 5-8 cm jégréteg alakul ki, majd a befagyásgátlón keresztül szivattyúzzunk le 5-10 cm vizet. Így nagy felületen jutnak halaink oxigénhez, és a jégréteg sem hízik tovább.

 

Kerti tó kategóriák:

 

Tófóliák és segédanyagok Előregyártott kész tavak
Vízeséselemek Tavi szivattyúk
Szűrők Skimmerek
Zöldalga elleni védelem Fonálalga elleni védelem
Vízminőséget javító kőzetanyagok Egyéb tóvíz ápolási anyagok, eszközök
Kerti tavi világítás Tavi dekoráció
DECOR szökőkút szettek Haleledelek, haletetők
Vízinövény ültetés Vízköpő figurák
Befagyásgátlók, tólevegőztetők, tömlők    

 

Kertépítés.lap.hu | Kert.lap.hu | Kertépítés-Wikipédia | Öntözés-Wikipédia

Kerti tó tippek

Ne csak a kerti tóba telepítsen növényeket (tavirózsa, hínár, békalencse), hanem köré is! A kerti tó partjára ültetett nád, sás és egyéb fűfélék segítségével természetesebb hatás érhető el, ráadásul szépek is. Célszerű azonban csak félkaréjban telepíteni ezeket, hogy ne akadályozzák a tóra való rálátást.

 

Kerti tó dekoráció

Díszítő kövek, szobrok, vízköpők vagy épp élethű műanyag állatok segítségével még hangulatosabbá varázsolható a kerti tó, azonban nem szabad elfeledkezni róla, hogy a halmozás nem arányos a szebb megjelenéssel...

 

Kerti tó téli karbantartása


Télen a havat mindig távolítsa el a befagyott tó felületéről, hogy halaink a napsugárzás következtében hozzájuthassanak az értékes B vitaminhoz.