Kategóriák


Milyen kerti tó?

Aki kerti tó építése mellett dönt, rögtön ott találja magát a kérdéssel: Mekkora és milyen legyen az a kerti tó? Legyenek benne halak, dimbes-dombos partvonalat készítsünk neki, legyen egy hozzá való kis csobogó, hangulatvilágítást is építsünk ki köré...? A kerti tó kivitelezési lehetőségeit a rendelkezésre álló hely és a területi adottságok is befolyásolják.

Kerti tó

 Kerti tavak tervezése és kivitelezése.

A Kertvarázs kertészet szolgáltatásai között természetesen a kerti tó tervezés és kivitelezés is szerepel, valamint kínálatunkban megtalálhatók a tavak ápolásához és dekorálásához szükséges termékek is.

 

A kerti tó gyönyörű éke lehet egy családi ház kertjének – vagy épp sok problémát és bosszúságot okozó szégyenfoltja, ha nem megfelelő a tervezés és a kivitelezés, s emiatt a telepített növények és állatok elpusztulnak, a víz pedig zavarossá, mocsarassá válik vagy beszivárog a talajba...

 

Aki saját maga szeretné kerti tavát kialakítani, annak mindenképp tisztában kell lennie az alapvető szabályokkal a megfelelő aljzat (szigetelés, fóliázás) elkészítéséhez, valamint a telepíteni kívánt élőlények igényeivel és a terület adottságaival (napos, árnyékos, lejtős, kavicsos, stb.).

 

Kerti tó kivitelezés házilag

 

Egy kisebb méretű (2m×2m) kerti tó két nap alatt kivitelezhető. Ehhez „mindössze” néhány lépést kell elvégezni a megfelelő sorrendben:

 

  1. Határozza meg a kerti tó leendő helyét, méretét és formáját. (Lehetőleg ne közvetlenül fa alá kerüljön, mert egyrészt a gyökerek idővel kikezdhetik a fóliát, másrészt a fáról rengeteg levél és egyéb potyog a vízbe).
  2. Ássa ki a kerti tó alapját, majd távolítsa el a köveket, kavicsokat belőle. Tömörítse a gödör alját és oldalait, simítsa el és döngölje keményre a földet.
  3. Helyezzen geotextiliát a kiásott mederbe, amely megvédi a tófóliát az éles kövektől, gyökerektől.
  4. Terítse bele óvatosan a tófóliát a gödörbe, igazítsa el minden oldalon, és rögzítse stabilan (pl. sziklákkal), hogy a víz súlya alatt se csúszkáljon majd.
  5. Következő feladat a kerti tó vízzel történő feltöltése, amelyet két lépcsőben érdemes végezni. Először csak feléig engedjen vizet a tóba, hogy le tudja ellenőrizni a fólia rögzítését, és korrigálni, ahol szükséges. Ha minden stimmel, engedje fel teljesen a tavat.
  6. Telepítse a vízparti növényeket a kerti tó köré.

 

Néhány napot várjon, mielőtt a vízbe szánt növényeket is telepíti, illetve halakat enged az új kerti tóba! Ezalatt kiderül, hogy nincs-e szivárgás, illetve a víz hőmérséklete is kellően felmelegszik.

 

Hogyan virágoztassuk fel kerti tavunkat?


Felvirágoztatná, megszépítené kertjét? A gondozott kert egyik leglátványosabb eleme egy esztétikus kerti tó. Mi segítséget nyújtunk Önnek, hogy minél pazarabb, színpompásabb és fényűzőbb kertet hozzon létre!  Ha úgy gondolja, hogy kertjében egy kerti tóra van már csak szükség a teljességhez, ezt a kívánságát is megvalósítjuk!

 

Vagy ha már kerti tó van ugyan, de nem tudja, milyen növényekkel tudná felélénkíteni, adunk néhány tippet!

 

Kerti tó díszítéséhez szükséges növények:

 

  • A kerti tó partjára, sekélyebb részekre a legalkalmasabb növények a virágkáka, vízi menta és mocsári gólyahír.
  • A kerti tó közepére, ahol mélyebb a víz, ajánlott növények a borzhínár vagy tavirózsák.
  • A víz tetejére, felszínére pedig a vízi jácintot ajánljuk.
  • A kerti tó közelébe pedig érdemes tóparti virágokat ültetni, melyek színeikkel, formáikkal még pompázatosabbá varázsolják a kerti tavunk környezetét, kiemelik, és felhívják rá a figyelmet.

 

Ezen tippek segítségével megújíthatja kertjét, felpezsdítheti kerti tavát, de ha szakértő kezekre szeretné bízni a munkát, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk!

 

Hogyan virágoztassuk fel kerti tavunkat?

Kerti tó téliesítése


Amennyiben a kerti tó nem elég mély (min. 1m) az áttelelésükhöz, mindenképp vegye ki a halakat és télre rakja őket akváriumba. Célszerű a vízforgató és egyéb technikai eszközöket is kiszedni, megtisztítani és elrakni tavaszig. Ezután fedje le takarófóliával a vizet (hóeséskor vigyázzon, hogy a hó súlya ne húzza le a tófenékre), így megelőzhető a felszín teljes befagyása és a víz szennyeződése.

 

Ha a kerti tó mélysége megfelelő és gondoskodik az összefüggő fagyréteg kialakulásának megakadályozásáról (pl. hungarocell lapokat dob a vízfelszínre vagy fűti a vizet), illetve a halak oxigén ellátásáról (pl. mechanikus vagy elektromos befagyásgátló alkalmazásával), akkor a halak áttelelhetnek. Mechanikus befagyásgátló alkalmazása esetén várjuk meg, amíg a tavunkon 5-8 cm jégréteg alakul ki, majd a befagyásgátlón keresztül szivattyúzzunk le 5-10 cm vizet. Így nagy felületen jutnak halaink oxigénhez, és a jégréteg sem hízik tovább.

 

Kerti tó kategóriák:

 

Tófóliák és segédanyagok Előregyártott kész tavak
Vízeséselemek Tavi szivattyúk
Szűrők Skimmerek
Zöldalga elleni védelem Fonálalga elleni védelem
Vízminőséget javító kőzetanyagok Egyéb tóvíz ápolási anyagok, eszközök
Kerti tavi világítás Tavi dekoráció
DECOR szökőkút szettek Haleledelek, haletetők
Vízinövény ültetés Vízköpő figurák
Befagyásgátlók, tólevegőztetők, tömlők    

 

Kertépítés.lap.hu | Kert.lap.hu | Kertépítés-Wikipédia | Öntözés-Wikipédia

Kerti tó tippek

Ne csak a kerti tóba telepítsen növényeket (tavirózsa, hínár, békalencse), hanem köré is! A kerti tó partjára ültetett nád, sás és egyéb fűfélék segítségével természetesebb hatás érhető el, ráadásul szépek is. Célszerű azonban csak félkaréjban telepíteni ezeket, hogy ne akadályozzák a tóra való rálátást.

 

Kerti tó dekoráció

Díszítő kövek, szobrok, vízköpők vagy épp élethű műanyag állatok segítségével még hangulatosabbá varázsolható a kerti tó, azonban nem szabad elfeledkezni róla, hogy a halmozás nem arányos a szebb megjelenéssel...

 

Kerti tó téli karbantartása


Télen a havat mindig távolítsa el a befagyott tó felületéről, hogy halaink a napsugárzás következtében hozzájuthassanak az értékes B vitaminhoz.