Fák ültetése és gondozása

Fák ültetési rendje

Az eredményesség szempontjából kifejezetten fontos az ültetés lépéseinek pontos betartása:

Előkészítés

Földlabdás növényeken hagyjuk rajta a lebomló jutazsákot, így nem sértjük a gyökérzetet.

Szabadgyökerű fáknál ellenőrizzük le a gyökérzetet, az elhalt gyökérrészeket távolítsuk el.

A sérült gyökereket az ép részig vágjuk vissza. A vastag és ép gyökerek végéről  kb. 1 cm-t vágjunk le, hogy a nedvesség és tápanyagfelvétel biztonságosabb legyen.

Ültetőgödör

Az ültetőgödör mérete általában 80x80x80 cm. Ne spóroljuk el a mélységet, kell a hely a tápanyagnak és a gyökérzet fejlődésének. Első lépésben a felső réteget ássuk ki és tegyük félre. Ezt a földet mozgassuk át, hogy finom porhanyós legyen. Ezután fejezzük be a gödör teljes kiásását, de ezt a földet ne keverjük a felső réteggel.

Talajjavítás

Tápanyag nélkül ne ültessünk! Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk néhány lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya), hogy tápanyagot biztosítsunk növényeink számára, mely hosszú távú fejlődést biztosít.

Talajfertőtlenítő

Tegyünk talajfertőtlenítőt is a gödörbe a gyökérzetet megrágó kártevők ellen.

A fa gödörbe helyezése

Kezdjünk el visszalapátolni a felső rétegből félretett laza földet, közben próbáljuk bele a fát. Az ültetési mélyég megegyezik a faiskolában látott mélységgel, pont annyira kerül a talajba.

Ha a magasság megfelelő óvatosan, kis mennyiségekkel kezdjük visszalapátolni a földet.

A talaj tömörítése

A talaj tömörítést óvatos taposással, vagy döngöléssel végezzük. Már itt használjunk vizet, ami bemossa a talajt a gyökerekhez. Ugyan így járjunk el, a következő réteg belapátolása során is.

A tömörítés célja, hogy légmentes közeget képezzünk.

Iszapolás

Képezzünk „tányért” a fa törzse körül, majd öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás) lehetőleg tömlővel, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon.

Karózás

A fiatal fákat karózzuk ki ültetéskor a tavaszi viharok ellen, amíg a törzsük meg nem erősödik.

Fák gondozása

A gondozási folyamat épp olyan fontos, mint a helyes ültetés. Nagy figyelmet kell fordítanunk a lombhullató fajták öntözésére, évi tápanyag-utánpótlására és a megjelenő betegségek kezelésére.

A növények nem megfelelő fejlődésének, akár pusztulásának okai lehetnek:

gyenge minőségű ültető közeg, a talaj nem megfelelő előkészítése, a szárazság.

A növény fejlődése leáll, sínylődik a vízhiány következtében.

Fagyérzékeny növényeket keményebb telek teljesen tönkretehetnek.

Talajigény és tápanyagigény

Szerencsére a legtöbb díszfa nem érzékeny a talajtípusokkal szemben. Jól fejlődnek homokos és kötött talajokon is főként, ha biztosítunk számukra jó minőségű komposztot vagy szerves trágyát.

Díszértékét növelő tápanyagok:

  • Ültetéskor szerves trágya az ültetőgödörbe
  • Ősszel/tavasszal műtrágya a fa tövére
  • Tavasztól őszig lombtrágya levélzeten keresztül kijuttatva, permetezéssel.

Fényigény

Napfényben gazdag helyre ültessük a sok napfényt igénylő virágzó és színeslevelű fákat és a fagyérzékeny fajtákat. Félárnyékos részek fái a virággal nem rendelkező típusok.

Öntözés

Az egyik legfontosabb tényező a növény életében a megfelelő vízellátás. Minden fát a vízigényének megfelelően öntözzünk, erről érdemes tájékozódni. Az ültetést követő 2 évben a hosszú tavaszi és nyári száraz időszakok során bőséges öntözésre van szükség. Ha a növény jól begyökeresedett, sokkal ritkább öntözéssel is beéri.

A sekélyen gyökerező növények, még ha jó talajba kerültek is, hamar megsínylik a szárazságot, ezért ezekre különösen figyeljünk. Ültetés utáni első években praktikus megoldás a fák körül kialakított tányér, melyet minden alkalommal tele tudunk tölteni, kellő mennyiségű vizet lejuttatva a gyökerekhez.

Gyommentesítés

Tartsuk folyamatosan gyommentesen a fák tövét. A műveletet rendszeresen meg kell ismételnünk, hogy a gyomok földalatti részei ne jussanak tápanyaghoz. Soha ne hagyjuk a fa tövére nőni a füvet, mert elszívja tőle a nedvességet, és a fa pusztulásával is járhat!

Téliesítés

Téli védelemre ősszel ültetett szabadgyökerű fáknál és a fagyra érzékeny fajtáknál van szükség. Ültetéskor húzzunk földkupacot a tövükre, ez nyújtja a legnagyobb biztonságot a fagyok ellen.

Metszés

A szoliterként ültetett fák csak a korona kialakításának idején igényelnek metszést, fiatal korban törzstisztítást és sarjeltávolítást.

A szakszerű metszés a védekezési zónát kíméli és a fa növekedését segíti. Megakadályozza a villás elágazások kialakulását, az egymást akadályozó, keresztbe nőtt ágak megerősödését, a torz, fára nem jellemző korona kialakulását.

Metszésre a tél vége a legmegfelelőbb időpont. Ilyenkor már láthatók a fagykárok és nem kell tartani a visszavágott ág vagy vessző visszafagyásától.