Kategóriák

Fűvetés hidrovetéssel

 

Fontos tudnivalók a hidrovetésről!

A hidrovetés egy olyan amerikai technológia a füvesítésben, amely amellett, hogy környezetbarát, gyors és hatékony, még viszonylag olcsó is.

 


A hidrovetés lényege: összekeverünk több különböző fajta fűmagot a trágyával, talajtakaróval, erózió elleni anyaggal (hidromulch), és a föld PH értékét optimalizáló adalékkal, továbbá a csírázáshoz nélkülözhetetlen vízzel, és ezt az elegyet a  megfelelő eszközzel kijuttatjuk a talajra.


                 Fűvetés hidrovetéssel

A HIDROVETÉS ELŐNYEI:

 

Alacsony költség

A hidrovetéses eljárással történő füvesítés a gyepszőnyeg árának kb. 1/5-ébe kerül. Pár héten belül gyönyörű  kertje lesz, és nem kell attól tartania, hogy nem ered meg a fű. A védőréteget adó mulcs a vetés után azonnal kellemes zöld színt kölcsönöz a leendő gyepnek.


Garantált minőség

Szép füvet telepíteni nehéz a hagyományos módszerrel, ráadásul az eredmény gyakran elmarad a kívánttól, mert a kikelt fű csak foltokban nő, nem alkot egyenletesen összefüggő, zárt gyepet. Ennek fő oka a mag egyenetlen kiszórása, ami a hidrovetésnél nem fordulhat elő.

 

Talajtakarás
A takaróréteg, azaz mulcs védi a magot a széltől, a csapadéktól (kimosódástól) és a madaraktól. E nélkül még vízszintes terepen is összemosódhatnak vagy kimosódhatnak a magok, aminek foltokban kikelő fű az eredménye.

A mulcs a védelem mellett kellő nedvességet biztosít a csírázásnak indult szemeknek.

                Fűvetés hidrovetéssel

 

A HIDROVETÉS ÖSSZETEVŐI

 

Víz

Vetéskor a vízzel együtt locsoljuk ki a magot, így a közvetlen érintkezésnek köszönhetően gyorsabb a csírázás.

 

Mag

Igény szerint bármilyen mag vagy magkeverék használható. A helyszíni adottságokat célszerű figyelembe venni a választáshoz (napos vagy árnyékos a hely, szárazságtűrő legyen-e a fű, milyen a talajminőség, stb.).

 

Mulcs

A talajtakarás papír és fa alapú keverékből készül, amely a talajra juttatva egybefüggő réteget alkot. Ez a „kéreg” óvja a magot, megtartja a nedvességet, továbbá visszatartja a gyomok fejlődését. A mulcs kellemes zöld színt ad, de a járdán, úton vagy házfalon nem hagy foltot, egyszerűen lemosható és rövid időn belül magától is eltűnik. A mulcs környezetbarát és trágyaként is szolgál.

 

Rögzítő

A rögzítő védelmet biztosít az erózió ellen; a meredek hegyoldalon még esős időben is megtartja az anyagot és rögzíti a magot, amíg az ki nem fejlődik.

  

Kopolimer

A kopolimer megktartja és folyamatosan adagolja a vizet, ideális nedvességet biztosítva a fejlődő fűnek. Használata mindenképp javasolt, ha a rendszeres öntözés nem megoldható.

 

Hosszú hatástartamú gyeptrágya

Biztosítja a tápanyagokat a mag gyökeresedéséhez, és serkenti a fejlődésnek induló gyep növekedését az első időszakban.

 

Talajfertőtlenítő

A vetés során kijuttatott talajfertőtlenítő szer elpusztítja a talajban lévő élősködőket. Segítségével nemcsak a kártevő férgektől szabadulunk meg, de a vakond sem fogja meglátogatni kertünket, mivel az általa kedvelt rovarok nincsenek a talajban.

 

Színező

Esztétikus megjelenést biztosít a kertnek már a vetés pillanatában.

 

A HIDROVETÉS költsége 330 Ft/m2

Az ár a talaj előkészítés költségét nem tartalmazza, mivel ez minden esetben más és más.

Függ a kert tagoltságától, a beültetett növények mennyiségétől, a talaj állapotától.

 

Kertépítés.lap.hu | Kert.lap.hu | Kertépítés-Wikipédia | Öntözés-Wikipédia